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NFPA Document Number: 101    Edition: 5
th

 Edition FFPC  
 

 

 

Paragraph Reference: 7.2.2.6.3 

 

 

For purpose of this petition, pertinent factors do not include the name of the governmental agency or 

persons representing that agency.  Petitioners are discouraged from making any personal assertions 

about an agency or agency official.  If this involves an actual situation, briefly explain all of the pertinent 

factors.   

 

 

Actual Situation Explanation: 

 

Question applies to the the design of a new, two story elementary school building in Sarasota County, 

Florida. Construction type is II(000) (FBC type IIB). Building is fully sprinklered per NFPA 13 and 

FBC 903.3. First floor building area is 13,192sf, second floor building area is 15,286sf, for a total 

building area of 29,018sf.  

 

Plan layout on each floor consists of a single, continuous smoke partition corridor with classrooms on 

each side of the corridor (double loaded), and exits at opposite ends of the corridor. Corridor length is 

162’. First floor exits to grade at each end of corridor, and second floor exits to exterior egress stair at 

each end of corridor, which exits to grade. Exits from each floor are remotely located.  

 

FFPC Section 7.2.2.6.3.1, Exc. 2, states that “Outside stairs serving two or fewer adjacent stories, 

including the story where the exit discharges, shall be permitted to be unprotected where there is a 

remotely located second exit.” Additionally, FBC Section 1026.6, Exc, 1, states “Separation from the 

interior of the building is not required for occupancies, other than those in Group R-1 or R-2, in 

buildings that are no more than two stories above grade plane where a level of exit discharge serving 

such occupancies is the first story above grade plane.” 
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Question (should be worded so that it can be answered with either "Yes" or "No"): 

 

Can both exterior exit stairs be unprotected? 

 

 

 

 

 

 

Answer:  YES 

 

 

 

 

 

 

Reviewing Members: 

 Region 1: Bruce Teston 

 Region 2: John Gatlin 

 Region 3: James Groff 

 Region 4: Phil Gugliete 

 Region 5: Tony Apfelbeck 

 Region 6: Bob Salvaggio 

 Region 7: Bryan Parks  
 

Committee Answer Submitted by, 

Bryan Parks, Chairman 

Informal Fire Code Interpretation Committee 


